2020. augusztus 11.
 
     
 Szavazás
Szeretnél részt venni ifjúsági cserén?
Igen, Nyugat-Európa érdekel
Igen, Észak-Európa érdekel
Igen, Dél-Európa érdekel
Köszi, most kihagyom
 
 Rólunk írták
Reklámarcú képviselők
Bordánynak új ifjúsági polgármestere lett
Bordányban interneten választottak a fiatalok
-->régebbi cikkek

bordanynet.hu


03.15 Cikk küldése e-mailben
Folytatódhat az önkéntes program, portugál fiatalok a biip-ben    Tovább folytatódhat a Bordányi Ifjúsági Pontban elkezdett külföldi önkéntesek foglalkoztatása, valamint két nemzetközi csereprogram helyszíne is lehetne településünk a nemrégiben benyújtott pályázatoknak köszönhetően. Az E-Villagers címet viselő pályázati program keretében két hosszú távú önkéntest fogadnának Portugáliából 2017 szeptember 1-től 8 hónapig. A tervek szerint az önkéntesek munkacsoportokat vezetnek majd és ők is részt vesznek a helyi programokon. Be fognak kapcsolódni a helyi média csapat munkájába, rövid filmeket készíthetnek a településen zajló programokról, fényképeznek, interjúkat készíthetnek, továbbá nyelvi támogatást adhatnak a helyi ifjúsági szálláson, besegíthetnek a helyi illetve nemzetközi ifjúsági programok létrehozásába, sport és kulturális programokat szervezhetnek a helyieknek, népszerűsítik az EVS és nemzetközi cseréket a saját tapasztalataik alapján, segíthetnek fogadó szervezeteket találni bordányi fiataloknak önkéntes munka kapcsán. Az önkéntesek munkanélküli fiatalok, akik kisebb településekről érkeznek. Számukra ez a önkéntes program egy nagyszerű kiugrási lehetőség, hogy fejlesszék saját kompetenciáikat, több tudásra tegyenek szert , hogy majd visszatérve otthonukba új lehetőségek után nézhessenek. A projekten belül újra fontos személynek érezhetik magukat, hogy részei egy közösségnek. Olyan dolgokat hozhatnak létre vagy újíthatnak meg amelyek befolyásolják a helyi közösség életét. Ez egy nagyszerű lehetőség a helyieknek is, hiszen külföldiekkel találkozhatnak a hétköznapokban, megismerik azt a kultúrát,nyelvet, ahonnét az önkéntes ideérkezett.

A Divercity címet viselő csereprogramban azt próbálják modellezni a fiatalok, hogy az Európai Unióban képesek vagyunk közös érdekből együtt dolgozni és eredményeket elérni. Ezért a bevont országok létrehoznak egy olyan várost, amely politikai identitástól és diszkriminációtól mentes. Ez lesz DiverCity. A résztvevők készítenek új intézmény- és jogrendszert, megfogalmaznak közös célokat, melyeket el akarnak érni, közös jelképeket, ételt, épületeket alkotnak majd meg. A program alatt egymástól tanulnak a résztvevők, megtanulnak új információkat az Európai Unióról, egymás országáról, nemzeti hagyományairól, kultúrájáról. Ezeket az ismeretek saját fejlődésükre használhatják, illetve a létrejövő új város alapjai is ezek lesznek. Megtapasztalják a résztvevők azt is, hogy milyen egy döntéshozó folyamatban aktív szerepet vállalni. Négy ország részvételével valósul meg a csere. Országonként hat 18 és 25 év közötti résztvevőt és egy vezető érkezik. A fiatalok Spanyolországból, Romániából és Portugáliiából jönnek hozzánk, a magyar csapatba még jelentkezőket vár az egyesület.

A “Fiatalok hangja” címet viselő csereprogramban a tervek szerint bolgár, észt, finn, spanyol és magyar fiatalok vesznek majd részt. A 25 fiatal és 5 kísérő olyan településekről érkezik, ahol több évtizede működnek ifjúsági házak, ifjúsági önkormányzatok. Számos jó megoldással rendelkeznek, de szeretnék jobban bevonni a településen élő fiatalokat. A 13-17 év közötti fiatalok Magyarországon, Bordányban találkoznak, ahol majd azon dolgoznak, hogy a jól működő közösségi tereikbe minél több, a Z generációba tartozó fiatalt tudjanak bevonni. Olyan programötleteket, kommunikációs megoldásokat és bevonási praktikákat dolgoznak ki, amelyek nagyban segíthetik küldő szervezeteik munkáját akár az ifjúsági önkormányzatok, akár a közösségi színterek működtetése, és a fiataloknak szóló programok szervezése során. A tervek szerint a bordányiakat a helyi diákönkormányzat és a települési gyermek- és ifjúsági önkormányzat fiatalabb tagjai képviselik majd, de ide is várnak jelentkezőket a szervezők. Mindhárom témában bővebb tájékoztatást a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban kérhettek! 
A vidék nagykövetei Bordányban
Lezajlott a leköszönő önkormányzat utolsó ülése
Megkezdődött a választás
Megkezdődött a jelölési időszak
Gyermekjogi képzés zajlott a biip-ben
A jövő a jelen Észtországban (+ videó)
-->hírarchívum
 
 
 
Hová kerüljön sportpark, szabadtéri kondipark Bordányban?
Jó lenne, ha lenne (erre lenne még szüksége a fiataloknak)
Bordányi Szabadegyetem-témajavaslatok
 
 
 
 
 
 
 
GYIFŐKUSZA 2004-2008