2021. június 23.
 
     
 Szavazás
Szeretnél részt venni ifjúsági cserén?
Igen, Nyugat-Európa érdekel
Igen, Észak-Európa érdekel
Igen, Dél-Európa érdekel
Köszi, most kihagyom
 
 Rólunk írták
Reklámarcú képviselők
Bordánynak új ifjúsági polgármestere lett
Bordányban interneten választottak a fiatalok
-->régebbi cikkek

Ifjúsági önkormányzat


A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a 2000. december 15-ei első gyermek- és ifjúsági önkormányzati választásokat követően alakult meg. A bordányi fiatalok az elkészített választási alapokmány rendelkezései szerint négyévente, - a kialakult gyakorlatnak megfelelően decemberben - négy képviselőt és egy polgármestert választhatnak. A 2000. decemberi első választások eredményei alapján Kiss-Patik Péter lett a gyermek- és ifjúsági polgármester, a képviselőtestületbe pedig Császár Norbert, Peták Ervin, Sárközi Tímea és Szilágyi Gergely jutottak be.
A 2004-ben zajló ifjúsági önkormányzati választásokon Kiss-Patik Péter megőrizte polgármesteri székét, a képviselőtestületbe pedig Császár Norbert, Mészáros Norbert, Molnár Bence és Sándor László kerültek be. A jelenleg regnáló testületet 2008. decemberében választották meg.
Gál Ervin lett az ifjúsági polgármester, a képviselőtestület tagjai: Kiss-Patik Judit, Lajkó Andor, Masir Norbert és Mészáros Norbert.
Az ifjúsági polgármester - Gál Ervin 2011-ben lemondott tisztségéről, így az Alapokmánynak megfelelően a képviselők maguk közül választottak új polgármestert a ciklus végéig, míg a megüresedő helyre a választásokon legtöbbet kapó képviselőjelölt, ez esetben Sándor László ülhetett. A többség bizalmát Masir Norbert nyerte el, aki a ciklus végéig, 2012. decemberéig töltheti be tisztségét.
A fiatalok legalább havonta egy alkalommal üléseznek, az ülésekről készült jegyzőkönyvek megtekinthetők a biip-ben, illetve folyamatosan felkerülnek oldalunkra is.

kezdeményezték, mert a nemzetközi és hazai minták alapján úgy gondolták óriási lehetőség van abban, ha a fiatalok véleményüket, igényeiket összefogottan, egy közös érdekérvényesítő szerv mögé helyezik, amelynek elsősorban az a feladata, hogy ezeket Bordány Község Önkormányzata, és a Bordányban működő intézmények vezetése elé tárják. Természetesen a korosztály életritmusából adódóan más, sokkal könnyedebbnek tűnő feladatokkal is meg kell küzdeniük a gyermek- és ifjúsági képviselőknek, hiszen az ifjúsági programok szervezése szinte a megalakulással egyidejűleg automatikusan az ő nyakukba szakadt.

Az eltelt közel tíz év alatt bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt a semmiből egy ilyen koordináló szerepet betöltő ifjúsági csúcsszervet létrehozni, hiszen ifjúsági képviselőtestületünk számos kezdeményezése vált mintaértékűvé. A működési alapokmány megalkotását követően megkezdődött a munka látványosabb része: olyan programokat szerveznek, amelyek színvonala, közönségvonzása irigylésre méltó. Minden évben tavasszal kerül megrendezésre a Bordányi Kultúra Napja. A kultúra napja keretében kerül átadásra az ifjúsági önkormányzat által alapított Bordány Kultúrájáért díj, amelyet minden évben olyan helybélinek ítélnek oda, aki sokat tesz a település kulturális életének fellendítéséért, a hagyományok, értékek megörökítéséért. 2009-től minden május elsején a GYIN, a Gyermek- és Ifjúsági Nap kerül megrendezésre, amelynek keretében különböző ifjúsági és kulturális programok kerülnek színpadra.

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkacsoportot létrehozva készítette el Bordány Község Önkormányzatának Ifjúságpolitikai Koncepcióját, melyet a nagy önkormányzat 2003-ben el is fogadott. Így elméletileg a település ifjúsági céljai megegyeznek az itt élő fiatalok célkitűzéseivel. Sajnos a gyakorlatban nem ilyen rózsás a helyzet. Az ifjúságpolitikai koncepció felülvizsgálatára nem kerül sor ismét. Az elkészült új javaslatokat tartalmazó dokumentumot már az új ifjúsági képviselő-testületnek kell majd a nagy önkormányzat asztalára tenni.

Nagy büszkeségünk, hogy a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat kezdeményezésére alakult meg a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzata is. A bordányi szakmai tanácskozást követően 2003. július 1-én hivatalosan is megalakult a kistérségi szintű érdekképviselet, amelynek első soros elnöki tisztét éppen a bordányi gyermek- és ifjúsági polgármester láthatta el 2003. július 1. és szeptember 30. között, és természetesen azóta már többször is.
 
A vidék nagykövetei Bordányban
Lezajlott a leköszönő önkormányzat utolsó ülése
Megkezdődött a választás
Megkezdődött a jelölési időszak
Gyermekjogi képzés zajlott a biip-ben
A jövő a jelen Észtországban (+ videó)
-->hírarchívum
 
 
 
Hová kerüljön sportpark, szabadtéri kondipark Bordányban?
Jó lenne, ha lenne (erre lenne még szüksége a fiataloknak)
Bordányi Szabadegyetem-témajavaslatok
 
 
 
 
 
 
 
GYIFŐKUSZA 2004-2008